Z ostatniej chwili

Uwaga na przesyłane zdjęcia na Facebooku! – WIRUS!

Ocena czytelników
[Głosów: 0 Ocena: 0]

Uwaga – na Facebooku krąży nowa forma oszustwa, która bardzo szybko rozpowszechnia się wśród użytkowników. Złośliwy program rozsyła się udając zdjęcie, które rzekomo otrzymaliśmy od osoby z naszej listy znajomych.

Jak donosi Niebezpiecznik, prawdopodobnie jest to tylko jeden z kilku scenariuszy ataków. Te wciąż trwają, więc wiele danych zbierane jest na bieżąco. Atakowane są komputery, które pracują zarówno na Windows, MacOS X, jak i Linuksie. Cały czas użytkownicy donoszą o rozprzestrzeniającym się “wirusie”.

Jak działa nowy wirus na Facebooku?

Najpowszechniejsza metoda, z której korzystają cyberprzestępcy, to wysyłanie do znajomych “zainfekowanej” osoby wiadomości, w której treści znajduje się wyłącznie nazwa pliku graficznego o formacie photo_xxx.svg, gdzie w miejscu trzech iksów występuje jakiś ciąg cyfr.

Po kliknięciu uruchamia się ukryty w pliku skrypt, który przenosi na stronę podszywającą się pod serwis YouTube. Tam ofiara informowana jest o tym, że do obejrzenia filmiku potrzebny jest specjalny “kodek wideo”, a następnie… przedstawia do pobrania złośliwy dodatek do przeglądarki. Dzięki niemu atakujący ma dostęp do wszystkich otwieranych w przeglądarce stron, a także może wykraść dane użytkownika.

Jak go usunąć?

Instalując wtyczkę zezwolimy na odczytywanie i dokonywanie zmian we wszystkich danych na odwiedzanych przez nas stronach. Dodatek jest trudny do wyłączenia. Nie można go usunąć bezpośrednio z przeglądarki – należy zrobić to ręcznie. Istnieje kilka możliwości unieszkodliwienia wirusa. Pierwsza z nich działa w przypadku otworzenia strony przez przeglądarkę Chrome. Jak proponuje portal Niebezpiecznik.pl, należy wówczas otworzyć jeden z katalogów w systemie:

Windows 7, 8.1, 10:

C:\Users\\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default

Mac OS X El Capitan:

Users//Library/Application Support/Google/Chrome/Default

Linux:

/home//.congif/google-chrome/default

A w następnej kolejności wyłączyć przeglądarkę i przejść do katalogu „Extensions”, gdzie należy usunąć katalog nazwany  “jegjfinhocnmomhpgmnbjambmgbifjbg“. Warto także unieważnić wszystkie aktywne sesje na stronach, na których byliśmy zalogowani, a najlepiej dokonać także zmian haseł do nich i przeskanować komputer programem antywirusowym.

Jeżeli zdjęcie zostało otwarte w innej przeglądarce należy niezwłocznie wyłączyć komputer , gdyż nasz dysk może być w trakcie szyfrowania, a aby go odszyfrować będziemy zmuszeni zapłacić cyberprzestępcom okup.

Warto więc powiadomić znajomych o rozprzestrzeniającym się wirusie i uważnie odczytywać treści przesyłane przez znajomych, szczególnie te multimedialne. 

Fragmenty artykułów pochodzą z:  http://www.komputerswiat.pl oraz http://socialpress.pl

O Legiobiznes.pl

Legiobiznes.pl
Budowa i tworzenie profesjonalnych, responsywnych (RWD) stron www. Pozycjonowanie SEO, sklepy internetowe eSklep...

Sprawdź także

Facebook grozi, że przestanie działać w Europie. Nadchodząca zmiana w statystykach Facebooka. Facebook usuwa limit tekstu 20% na reklamach

Facebook grozi, że przestanie działać w Europie. Nadchodząca zmiana w statystykach Facebooka. Facebook usuwa limit tekstu 20% na reklamach

Ocena czytelników [Głosów: 0 Ocena: 0]Facebook grozi, że przestanie działać w Europie Europejskie organy regulacyjne …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

DARMOWE OGŁOSZENIA